Actuele Nieuws
Op zaterdag 23 november 2024 organiseerde het Islamitisch Instituut Dar El Huda in Amsterdam een avondbijeenkomst over “het belang van sociale cohesie voor een veilige en inclusieve stad”’. Deelnemers aan deze bijeenkomst waren vertegenwoordigers van het Joods, christelijk en Islamitisch organisaties, politie, ondernemers, jongerenwerkers en sleutelfiguren binnen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap in Amsterdam en andere steden.
De avond werd geïntroduceerd door het woord van directeur Dar El Huda Abdelillah al- Amrani. Hij legde de aandacht op het belang van dialoog en in gesprek blijven. De heer Yassir Houtch, directeur van De Verbinders en senior adviseur sprak over de aanpak van allerlei vormen van polarisatie en extremisme.
Hij was ook verantwoordelijk voor het modererenn van de hele avond. Andere deelnemers waren de heer Jair Stranders bestuurslid van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, Bert De Ruiter van Sharing Lives voor het versterken van contacten tussen christenen en moslims in Nederland en Europa , Hemmie Kerklingh, Directeur Kav2go, politica en schrijfster Samira Bouchibti en Mohamed Mahdi directeur van ElHizjra voor kunst en literatuur. In totaal waren er meer dan dertig aanwezigen.
De avondbijeenkomst vond plaats n.a.v. de recente spanningen in de straten van Amsterdam. “Dit is een bijzondere tijd die vraagt om het versterken van de geest van solidariteit en samenwerking tussen alle componenten van de Nederlandse samenleving, met als doel de sociale cohesie voorop te stellen als gezamenlijk doel, ” aldus de heer al-Almrani.
In zijn openingstoespraak benadrukte hij het belang van “het omhelzen van het discours van gematigdheid en redelijkheid”. Hij citeeede voorbeelden van hoe de Profeet Mohammed vrede met Hem een tekend voorbeeld was van saamhorigheid met iedereen inclusief Joden en christenen. Allen waren welkom in de Medina en er was geen ruimte voor discriminatie of racisme. Hij benadruktte het “opkomen voor de rechtstaat en geen enkele tolerantie tonen voor degenen die dit willen ondermijnen.”
Iedereen was het eens over de dringende noodzaak om bruggen te bouwen en vertrouwen en wederzijds respect te versterken tussen alle inwoners van de stad.
Concreet hebben de deelnemers de volgende aanbevelingen aangedragen:
– Het versterken van de diversiteit en en iedereen bewuster maken van het belang ervan
– Het tegengaan van extremisme en narratieven van verdeeldheid, antisemitisme, moslimhaat en alle vormen van discriminatie.
– Het lanceren van gezamenlijke educatieve programma’s en activiteiten gericht op de Nederlandse jeugd, met als doel hen te beschermen tegen propaganda en extremisme.
– Het activeren van de overeengekomen aanbevelingen ten behoeve van het versterken van de sociale cohesie in de stad.
– Aandacht besteden aan positieve mediaberichtgeving over allerlei initiatieven en projecten.
Tot slot spraken de deelnemers hun dank uit voor de goede organisatie en het ‘thuisgevoel’ die ze ervoeren tijdens de verbindende gesprekken onder het genot van Marokkaans Nederlandse keuken.
Instituut Dar El Huda hoopt dat deze bijeenkomst een voortzetting zal zijn van de reeks bijeenkomsten die opvolgen. Op deze manier hopen we allemaal dat dit initiatief andere organisatiea inspireert en motiveert om een bijdrage te leveren aan het versterken van solidariteit, respect en sociale veiligheid in Nederland.