Actuele Nieuws
De Islamitische Instituut Dar El Huda in Amsterdam Prijst de Toespraak van Koning Willem-Alexander: Een Boodschap van Eenheid en Samenleving

Sheikh Abdelilah El-Amrani, directeur van het Islamitische Instituut “Dar El Huda” in Amsterdam, volgde de kersttoespraak van de Nederlandse koning Willem-Alexander met grote aandacht. De toespraak was doordrenkt met boodschappen van hoop en eenheid, waarbij de nadruk werd gelegd op het belang van begrip tussen de verschillende gemeenschappen in de Nederlandse samenleving. De koning richtte een oprechte oproep aan Nederlandse joden en moslims om de waarden van solidariteit en samenleving te bevorderen, ondanks verschillen.
Sheikh El-Amrani prees de hartverwarmende woorden van de koning gericht aan Nederlandse moslims: “Dit is ook jullie land, dit is ook jullie thuis…” Hij omschreef deze woorden als een geruststellende boodschap die bevestigt dat verbondenheid en gelijkheid fundamentele rechten zijn voor iedereen, ongeacht hun culturele of religieuze achtergrond.
Sheikh El-Amrani benadrukte dat het Islamitische Instituut “Dar El Huda” deze waarden al in praktijk brengt door middel van zijn voortdurende initiatieven en bijeenkomsten die verschillende segmenten van de samenleving samenbrengen. Hij was diep geraakt door de uitspraak van de koning: “We kunnen misschien niet zelf internationale conflicten oplossen, maar we kunnen wel voorkomen dat haat en bitterheid ons samenleven binnendringen.” Sheikh El-Amrani riep iedereen op om vast te houden aan gedeelde menselijke waarden, met de woorden: “Blijf standvastig tegen alles wat ons verdeelt.”
Het Dar El Huda Instituut in Amsterdam prees ook de kernboodschappen die in de toespraak van de koning werden overgebracht, waaronder de nadruk op het naleven van de Nederlandse grondwet, het afwijzen van alle vormen van onaanvaardbare discriminatie en het verwerpen van geweld onder welk voorwendsel dan ook. Zoals de koning zei: “Iedereen is gelijk voor de wet. Deze principes zijn niet onderhandelbaar en gelden altijd voor iedereen.”
Tot slot sprak Sheikh El Amrani zijn dank uit aan koning Willem-Alexander voor zijn constructieve toespraak die erop gericht was een samenleving van vrede en samenleven te bevorderen. Hij verzekerde dat “Dar El Huda” zijn inspanningen zal voortzetten om waarden van nabijheid en samenhang te bevorderen onder alle gemeenschappen in de Nederlandse samenleving, met de toewijding om de boodschap van samenwerking en begrip tussen culturen en religies te verspreiden.
Met deze koninklijke toespraak en de duidelijke oproepen tot eenheid, wordt de hoop vernieuwd op de opbouw van een meer solidaire samenleving waar menselijke waarden samenkomen om een gedeelde toekomst te vormen die waardig is voor al haar leden., directeur van het Islamitische Instituut “Dar El Huda” in Amsterdam, volgde de kersttoespraak van de Nederlandse koning Willem-Alexander met grote aandacht. De toespraak was doordrenkt met boodschappen van hoop en eenheid, waarbij de nadruk werd gelegd op het belang van begrip tussen de verschillende gemeenschappen in de Nederlandse samenleving. De koning richtte een oprechte oproep aan Nederlandse joden en moslims om de waarden van solidariteit en samenleving te bevorderen, ondanks verschillen.
Sheikh El-Amrani prees de hartverwarmende woorden van de koning gericht aan Nederlandse moslims: “Dit is ook jullie land, dit is ook jullie thuis…” Hij omschreef deze woorden als een geruststellende boodschap die bevestigt dat verbondenheid en gelijkheid fundamentele rechten zijn voor iedereen, ongeacht hun culturele of religieuze achtergrond.
Sheikh El-Amrani benadrukte dat het Islamitische Instituut “Dar El Huda” deze waarden al in praktijk brengt door middel van zijn voortdurende initiatieven en bijeenkomsten die verschillende segmenten van de samenleving samenbrengen. Hij was diep geraakt door de uitspraak van de koning: “We kunnen misschien niet zelf internationale conflicten oplossen, maar we kunnen wel voorkomen dat haat en bitterheid ons samenleven binnendringen.” Sheikh El Amrani riep iedereen op om vast te houden aan gedeelde menselijke waarden, met de woorden: “Blijf standvastig tegen alles wat ons verdeelt.”
Het Dar El Huda Instituut in Amsterdam prees ook de kernboodschappen die in de toespraak van de koning werden overgebracht, waaronder de nadruk op het naleven van de Nederlandse grondwet, het afwijzen van alle vormen van onaanvaardbare discriminatie en het verwerpen van geweld onder welk voorwendsel dan ook. Zoals de koning zei: “Iedereen is gelijk voor de wet. Deze principes zijn niet onderhandelbaar en gelden altijd voor iedereen.”
Tot slot sprak Sheikh El-Amrani zijn dank uit aan koning Willem-Alexander voor zijn constructieve toespraak die erop gericht was een samenleving van vrede en samenleven te bevorderen. Hij verzekerde dat “Dar El Huda” zijn inspanningen zal voortzetten om waarden van nabijheid en samenhang te bevorderen onder alle gemeenschappen in de Nederlandse samenleving, met de toewijding om de boodschap van samenwerking en begrip tussen culturen en religies te verspreiden.
Met deze koninklijke toespraak en de duidelijke oproepen tot eenheid, wordt de hoop vernieuwd op de opbouw van een meer solidaire samenleving waar menselijke waarden samenkomen om een gedeelde toekomst te vormen die waardig is voor al haar leden.







Imam en rabbijn: samen voor een veilige stad!




Als imam van instituut Dar El Huda (Osdorp) was ik op uitnodiging van mijn netwerkpartners van de politie Lhoucine Soussi en Ahmed el Yaaqoubi in Amsterdam-zuid. Ik had als imam een ontmoeting met Rabijn Lody van de Kamp.
In hartje Buitenveldert hebben wij onder het genot van Marokkaanse thee met elkaar gesproken over onze gezamenlijke waarden van het leven en intenties voor onze mooie stad Amsterdam.
Als bewoners en voorganger van de moskee of Synagoog is er veel gezegd en gesproken over wat er is gebeurd.
Wij, (Imam, Rabijn en politie) lieten ons ook inspireren door onze oud burgemeester Job Cohen die zei: “we moeten de boel bijelkaar houden.”
Een eenvoudig zin maar wel een die in deze tijd de Nobelprijs voor de vrede zou verdienen
Elkaar opzoeken, beter leren kennen en samen te werken om weerstand te kunnen bieden tegen spanningen van buitenaf.
Als Imam ben ik opgegroeid in de stad Fes. De stad van de eerste universiteit in de wereld gesticht door een Marokkaanse vrouw genaamd Fatima al Fihriya. In die stad speelde, aten en studeerde ik met Joodse Marokkaanse medebewoner. Er is/was geen onderscheid tussen Moslims en Joden in Fes. Ook is en was er GEEN Jodenhaat. Van antisemitisme had ik nog nooit gehoord. lody vertelde mij dat hij dit ook had gezien tijdens zijn werkbezoek aan Tanger.
Na de thee zijn wij samen gaan wandelen door Buitenveldert.
In Buitenveldert kwamen wij hele bijzondere mensen tegen met wie ik ook in Fes woonde namelijk Marokkaanse Joden uit Casablanca, Marrakech en Agadir. Maar ook uit Irak en Egypte. Deze mannen waren meer Marokkaans dat wij die al jaren in Amsterdam wonen of werken.
Een van de mooie aspecten van de Marokkaanse cultuur is je bezoek uit te nodigen voor een maaltijd in het Kosher restaurant. Vanwege andere verplichtingen hebben wij hen beloofd terug te komen.
Na het uitwisselen van de gegevens en mooie foto’s hebben wij afscheid van elkaar genomen en heb ik mijn nieuwe Joodse vrienden uitgenodigd voor een kosher Marokkaanse gerecht bij ons in Instituut Dar El Huda in Osdorp.







Op zaterdag 23 november 2024 organiseerde het Islamitisch Instituut Dar El Huda in Amsterdam een avondbijeenkomst over “het belang van sociale cohesie voor een veilige en inclusieve stad”’. Deelnemers aan deze bijeenkomst waren vertegenwoordigers van het Joods, christelijk en Islamitisch organisaties, politie, ondernemers, jongerenwerkers en sleutelfiguren binnen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap in Amsterdam en andere steden.
De avond werd geïntroduceerd door het woord van directeur Dar El Huda Abdelillah al- Amrani. Hij legde de aandacht op het belang van dialoog en in gesprek blijven. De heer Yassir Houtch, directeur van De Verbinders en senior adviseur sprak over de aanpak van allerlei vormen van polarisatie en extremisme.
Hij was ook verantwoordelijk voor het modererenn van de hele avond. Andere deelnemers waren de heer Jair Stranders bestuurslid van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, Bert De Ruiter van Sharing Lives voor het versterken van contacten tussen christenen en moslims in Nederland en Europa , Hemmie Kerklingh, Directeur Kav2go, politica en schrijfster Samira Bouchibti en Mohamed Mahdi directeur van ElHizjra voor kunst en literatuur. In totaal waren er meer dan dertig aanwezigen.
De avondbijeenkomst vond plaats n.a.v. de recente spanningen in de straten van Amsterdam. “Dit is een bijzondere tijd die vraagt om het versterken van de geest van solidariteit en samenwerking tussen alle componenten van de Nederlandse samenleving, met als doel de sociale cohesie voorop te stellen als gezamenlijk doel, ” aldus de heer al-Almrani.
In zijn openingstoespraak benadrukte hij het belang van “het omhelzen van het discours van gematigdheid en redelijkheid”. Hij citeeede voorbeelden van hoe de Profeet Mohammed vrede met Hem een tekend voorbeeld was van saamhorigheid met iedereen inclusief Joden en christenen. Allen waren welkom in de Medina en er was geen ruimte voor discriminatie of racisme. Hij benadruktte het “opkomen voor de rechtstaat en geen enkele tolerantie tonen voor degenen die dit willen ondermijnen.”
Iedereen was het eens over de dringende noodzaak om bruggen te bouwen en vertrouwen en wederzijds respect te versterken tussen alle inwoners van de stad.
Concreet hebben de deelnemers de volgende aanbevelingen aangedragen:
– Het versterken van de diversiteit en en iedereen bewuster maken van het belang ervan
– Het tegengaan van extremisme en narratieven van verdeeldheid, antisemitisme, moslimhaat en alle vormen van discriminatie.
– Het lanceren van gezamenlijke educatieve programma’s en activiteiten gericht op de Nederlandse jeugd, met als doel hen te beschermen tegen propaganda en extremisme.
– Het activeren van de overeengekomen aanbevelingen ten behoeve van het versterken van de sociale cohesie in de stad.
– Aandacht besteden aan positieve mediaberichtgeving over allerlei initiatieven en projecten.
Tot slot spraken de deelnemers hun dank uit voor de goede organisatie en het ‘thuisgevoel’ die ze ervoeren tijdens de verbindende gesprekken onder het genot van Marokkaans Nederlandse keuken.
Instituut Dar El Huda hoopt dat deze bijeenkomst een voortzetting zal zijn van de reeks bijeenkomsten die opvolgen. Op deze manier hopen we allemaal dat dit initiatief andere organisatiea inspireert en motiveert om een bijdrage te leveren aan het versterken van solidariteit, respect en sociale veiligheid in Nederland.